uitdaag 2uitdaging4

Indeling dinsdagavond  27 december. aanvang 19:45 uur
Uitdaging
De Lichessnamen staan niet meer afgebeeld maar de witspeler klikt in de onderstaande indeling op de naam van zijn zwarte tegenstander en daarna op het geel omcirkelde afbeeldingkje met de gekruiste degens. Je komt dan in het uitdaagscherm, je speelt live en 90 min+30 sec per zet. Doet er een kind mee dan is het 60+0. Zodra je op de witte koning klikt is de uitdaging onderweg naar je tegenstander. 

Aannemen
De zwartspeler wacht op de uitdaging en die komt in de vorm van een roodstipje in de gekruiste degens, klik er op en neem de uitdaging aan, je kunt ook weigeren. Er is vanaf de vorige ronde een nieuwe speler bij,Thys Blaeser voormalig kampioen van de SintMaarten jeugd. Het aantal online spelers komt hiermee op 23 waarvan 6 kinderen

Meerdere partijen
Als een partij snel uit is is het aan te raden om nog een partij te spelen, dat gaat dan met verwisselde kleuren en wordt vanaf deze ronde ook meegeteld in het resultaat. 

WIT ZWART 
Van der Pal Hessel (B) - Dolle Josef (A) 1-0
Dijkstra HarmJan (A) - Boomsma Eeltsje (B) uitgesteld
Hylkema Lambertus (C) - Bottema Tjesse (C) 1-0
Stornebrink Gerrit (B) - Viersma Murk (A) 0-1 *
Hageman Garmen (B) - Leeverink Johan (A) 0-1 *
de Leeuw Jappie (C) - Sybrich Ouderkerken 1-0
Stapersma Tine (C) - Sibbele Bonthuis 0-1 *
Altena Jan (C) - Elbrich Ouderkerken 0-1
Guusje Galama - Jelmer Groeneveld 1-0
Ouderkerken Jolle - Sjors Galama 0-1
Thys Blaeser - Sikma Piet (B) 0-1
Johan Verheggen   ziek  

de vorige ronde | de volgende ronde

De partijen
Vorige week was nog een inhaalpartij tussen Elbrich en Sybrich, ik zie dat zij 5 potjes hebben gespeeld die allemaal door Elbrich zijn gewonnen, de score is dus 5-0 maar gedeeld door 5 partijen = 1-0 voor Elbrich. 

Er is nog 1 inhaalpartij, HarmJan moet nog tegen Eeltsje. De laatste heeft zich daarom in een opwelling opgegeven voor het wintertoernooi van de NOSBO dat ook op 9 dinsdagavonden wordt gespeeld. 
Guusje speelde een dag later tegen Jelmer die een stuk voor kwam nadat Guusje een vork toeliet. Inplaats van zijn stelling te ontwikkelen en de voorsprong te consolideren probeerde Jelmer de vijandelijke Dame van Guusje te vangen of te verjagen en dat ging dus mis en hij verloor veel materiaal, wat later in de partij kreeg hij nog een kansje maar ging toen pardoes mat in 1. Iets langer nadenken over een betere zet zou verstandiger zijn want na afloop had hij nog 50 minuten over en dus maar 10 minuten gebruikt

Hessel had wit tegen Jos in een Franse ruilvariant, de laatste speelt op de zesde zet Pd7, dat wordt eigenlijk nooit gespeeld en zit dus ook niet in de database van Stockvis die Hessel in de voortzetting een klein voordeel geeft nadat hij Jos opzadelt met een dubbelpion. Het wordt een remiseachtig eindspel en Hessel krijgt zijn Paard achter de linies van Jose en pakt de achterste dubbelpion. Jos loopt met zijn koning via een verkeerd veld naar de overgebleven pion en wordt dan verrast door een schaakje waarmee hij ook nog een ongedekte randpion kwijtraakt.

Lambertus tegen Tjesse wordt volgens Stockvis een oud Indische opening maar is na de 4e zet van Tjesse al uit zijn boek. Lambertus krijgt veel ruimte en kansen waar Tjesse machteloos tegen lijkt en zich gewillig laat afmaken.

Gerrit tegen Murk is Nimzo Indisch, op de 7e zet van Gerrit is Stockvis uit zijn boek en geeft Murk het voordeel van de twijfel. Hoewel Gerrit goed stand lijkt te houden wordt hij uiteindelijk in het eindspel kapot gespeeld.

Omdat Garmen na een kwartier nog niet online verscheen werd hij even gewekt door de CL, hij was het glad vergeten maar begon daarna onmiddelijk tegen Johan Leeverink. Het werd een Engelse opening die na enkele zetten veranderde in Nimzo Indisch en ook hier raakte Stockvis op de zevende zet uit zijn boek. Het ging gelijk op maar Garmen gebruikte erg veel tijd, uiteindelijk brak Johan op de koningsvleugel door

Jappie tegen Sybrich werd volgens Stockvis een Horowich verdediging maar was na de 3e zet alweer uit zijn boek. Jappie ontwikkelde zijn stelling veel beter en kreeg van Stockvis het voordeel tot hij op de elfde zet in een vorkje liep. Sybrich begon met het stuk meer vervolgens een zelfmoord aanval op de damevleugel inplaats haar stelling te ontwikkelen en dat liep dus niet goed af

Tine tegen Sibbele werd een Siciliaan, althans de eerste 5 zetten, Tine begon aardig en kwam een pion voor tot ze op zet 19 pardoes haar Dame weggaf, het lijkt op een muisslip maar zij speelt op een tablet, toch is dat ook mogelijk als je per ongeluk een ander veld raakt dan de bedoeling is.

Jan Altena speelde wederom in de correspondentiemodus tegen Elbrich, de CL die zag dat het maar niet lukte belde even met hem, het werd duidelijk dat hij de uitdaagprocedure en het aannemen van de uitdaging door elkaar haalde en door dat gepiel op 4e zet met een dubbele aanval op zijn c pion onnodig zijn Dame verkwanselde. Elbrich bleef vervolgens druk houden tot ook zij lelijk in de fout ging en op de dertigste zet was de stelling weer in evenwicht en kreeg Jan ook weer winstkansen maar toen hij die niet benutte zette Elbrich hem mat

Jolle begon goed tegen Sjors met een aanval op de f pion maar raakte daarna het spoor bijster. Het komt omdat hij geen tijd gebruikt om na te denken of er soms ook nog betere zetten zijn. Van zijn 60 minuten bedenktijd had hij na 37 zetten nog 55 minuten over. Sjors had nog 25 minuten over. 

Thys en Piet speelden vier potjes, eentje daarvan werd gewonnen door Thijs dus blijft het 1-0 voor Piet