8 jan 2013 in de grote zaal van Het Convent

De eerste schaakavond van het nieuwe jaar had geen overweldigende opkomst. Er waren slechts 16 schakers aanwezig. Mark was afwezig omdat hij vanwege een ongeluk een tijdje aan de rolstoel is gekluisterd en in Bloemkamp logeert. Mark wilde wel graag schaken, maar dan moest zijn tegenstander wel naar Bloemkamp komen. De aanwezig spelers van het eerste team hadden allemaal recent tegen Mark gespeeld. Eeltsje meldde zich als vrijwilliger om tegen Mark te spelen. Helaas was hijgisteren geen partij voor Mark en om 22.00 was hij weer thuis. Volgende week zullen we proberen om Mark naar Het Convent te vervoeren, zodat hij gewoon aan de competitie kan meedoen. 

Door onoplettendheid van de wedstrijdleider kwam Frans op oneven en had geeen tegenstander. Een lichtpuntje was de komst van Jelle Brandsma. Na een rustperiode was hij weer aanwezig en hij werd tegen Tine ingedeeld. Dat werd gelijk de langste partij van de avond. Jelle stond weliswaar een paar pionnen voor maar de tijd ging beide spelers parten spelen. Uiteindelijk maakte Tine een fout en gaf een toren, en daarmee ook de partij, weg.

De partij tussen Rintje en Jos was als eerste beeindigd. Rintje was nog niet geheel bij de les en gaf al snel een stuk weg, waarna het gedaan was. Ook bij Jan en Johan ging het snel mis toen de zwartspeler kort rokeerde en Jan een mooie koningsaanval kon opzetten. Johan probeerde nog wel wat creatieve zetten maar het mocht niet baten. De stukken van wit waren gewoon te sterk. In een koningsindische verdediging ruilde Josef tegen Siebolt verkeerd af en verloor een stuk. Met actief en nauwkeurig spel bouwde Siebolt zijn voordeel uit en dwong Josef tot opgave. Taeke en Harm-Jan speelden een ingewikkelde partij. Hoewel Harm-Jan probeerde om de witte stelling te slechten, moest hij uiteindelijk in remise berusten. Hessel gaat goed dit seizoen. Garmen gaf goed partij tegen Hessel, maar nadat alle zware stukken van het bord waren verdwenen, bleek het paar paard van Hessel sterker dan de loper van Garmen, waardoor Hessel weer een winstpartij mocht noteren. Fokke de Boer stond beter tegen Gerrit, maar het was zeker geen gelopen race en misschien kon onze voorzitter er toch nog een remise uitslepen. Uiteindelijk wist Fokke het volle punt binnen te halen en hij was zichtbaar opgelucht met deze overwinning.

 

Overzicht voor ronde 15, gespeeld op 8 januari 2013

Wit ZwartUitslag
Haijtema Siebolt - Dolle Josef 1-0
Nota Jan - Leeverink Johan 1-0
Pal vd Hessel - Hageman Garmen 1-0
Stornebrink Gerrit - Boer de Fokke 0-1
Bergsma Taeke - Dijkstra Harm Jan ½-½
Altena Rintje - Driessens Jos 0-1
Boomsma Eeltsje - Masmeijer Mark 0-1
Brandsma, Jelle - Stapersma Tine 1-0
Smit Frans - Oneven