Traditioneel is op de 2e zaterdag in december een jeugdtoernooi, al vanaf de 90er jaren. Deze maal zonder Eeltsje maar die werd geen seconde gemist. Het aantal deelnemertjes bleef net als vorig jaar onder de 30 en daarmee de meest slecht bezochte Grand-Prix in de FSB en NOSBO reeks. Maar vooralsnog geen reden om er mee op te houden. De kinderen die wel in Bolsward komen hebben hier evenveel plezier als bij de toernooien met dubbele aantallen.

Leidraad voor de indeling was de KNSB rating, maar omdat meer dan de helft niet op die lijst staat moest ik terug grijpen op de startformule van Fons van Hamond die ons bij de start van de FSB cyclus destijds op gang hielp.

Over het verloop van het toernooi kan ik weinig vertellen, zelf verbleef ik in Utrecht tussen honderden andere schakers op de Thema-dag. Maar volgens Westergoo voorzitter Gerrit Stornebrink ging alles zoals gepland, althans er meldde zich nog wel een deelnemer uit Sneek die er probleemloos tussen geschoven werd.

Winnaar bij de A dus de favoriet Sven Broersma uit Kollumerzwaag, hij speelt bij DTK en Philidor en boezemt veel ontzag in. En Arjan de Vries uit Briltil, die al 4 GP's achterelkaar won dit seizoen werd 2e, hij verloor behalve van King Sven ook van Eva Molanus. Eva's broer Florian werd derde met dezelfde score als Arjan maar verloor de onderlinge partij. 

Op het podium bij de B stond Sono Folkers op het hoogste treetje, hij won alle potjes in tegenstelling tot het toernooi in Leeuwarden waar hij met een nul huis moest. Nu wachtte hij slim tot hij zeker wist dat hij niet in de A groep kwam en scoorde dus als vanouds. Hij was tevens de enige van Matadoren die deze lange reis aandurfde. Afgetekend 2e werd Coen Roosjen uit Sneek. Op de derde plaats eindigden 3 kinderen met de score van 3 en deze barrage werd gewonnen door Thymen Dijcker uit Leeuwarden voor Ronan Boonstra uit sneek en de regerend kampioen van Bolsward Antonius Eskander.

De C groep was voor Sander Prins uit Bolsward hij scoorde evenveel als Marten Hofstra uit Franeker maar won de onderlinge partij. Derde werd Jelmer Groeneveld uit Bolsward

De D groep werd gedomineerd door Siebren en Melle Bosma uit Gerkesklooster en derde werd Elbrich Ouderkerken uit Bolsward

gpwestergoo