De Koninklijke Schaakclub Philidor 1848 kent niet meer een periodiek verschijnend papieren clubblad, maar brengt sinds het vorig seizoen een heus Jaarboek uit. Een prachtig initiatief waarvoor zeker de toekomstige geschiedschrijvers van Philidor dankbaar zullen zijn. In het jaarboek staan alle wapenfeiten van het afgelopen seizoen keurig op een rijtje en ze worden met heldere teksten verduidelijkt. Daarenboven bevat het jaarboek een keur aan artikelen die rechtstreeks of zijdelings iets met Philidor te maken hebben. Smakelijke kost, waar een ieder die geïnteresseerd is in het Friese schaakleven, kennis van zou moeten nemen. Opvallend–ook nu weer- is de grote vaardigheid waarmee de schakers de pen hanteren. Natuurlijk een juiste en volledige overdracht van informatie staat voorop, maar de meesten weten de informatie met humor, zelfbeklag, ironie, maar ook leedvermaak en ongezouten kritiek te larderen. Heerlijk derhalve om kennis van te nemen.
Waar zoal over wordt geschreven? Welnu, naast de lotgevallen van Philidor 1,2,3,4 en 5, de interne competities en de wetenswaardigheden van de Philidor-jeugd is er aandacht voor o.m. jaargang 1967 van het Kersttoernooi van de FSB, de Groningse Schaakclub J.H.Kuit, de schrijver Tolstoj en een Philidorreünie uit 1974 (met fraaie foto). Voorts kijkt Jan Boersma terug op zijn veertigjarig lidmaatschap van Philidor, vertelt Tjapko Struik hoe hij zijn sabbatical te boven kwam en zegt Nick Maatman de oudste schaakclub van Nederland ' Vaarwel'. Naast dit al zijn er ook nog bijdragen van Eddie Scholl, Siep H. Postma en Dolff Wissmann. Kees van Straten beschrijft alle clublokalen die Philidor in de loop der jaren bevolkte en hij schreef een lezenswaardig artikel over adelijk schaken. Ronduit kostelijk is het verslag van de spreekbeurt die Maarten Etmans hield over het verschijnsel ' afgebroken partij.' Tenslotte bevat het jaarboek enkele leuke interviews.
Een geslaagde uitgave, en een prachtig antwoord (en aanvulling) op de digitale stortvloed die dagelijks over de schaakwereld wordt uitgestort, maar die- in tegenstelling tot dit jaarboek- vaak zo'n vluchtig karakter heeft. HJD

 

In het jaarboek staat ook nog een klein stukje " Bolswarder historie" en wel in de vorm van een probleem - een driezet- van L.L. de Kramer, die na de oorlog een blauwe maandag lid was van Westergoo. (oplossing Lc3, hetgeen Eddie Scholl, die het probleem opnieuw publiceerde, de opmerking ontlokte dat het hier wel een heel simpel gevalletje betrof.