- Gegevens
- Geschreven door: H.J. Dijkstra
- Hits: 75
Bijgaand de antwoorden op de 27 gestelde vragen.
1. De vraag behorende bij dit diagram was: welke wereldkampioen verloor in deze stelling zijn titel door Tf2 te spelen. Het antwoord luidt: Ding Liren. Het drama speelde zich zeer recent af in Singapore. Volgens de engines staan de partijen gelijk, maar wit moet niet de torens afruilen omdat daarna ook de lopers van het bord gaan na: Tf2 Txf2; Kxf2 Ld5! Bij remise had de tweekamp nog verlengd moeten worden.
2. In het kabinet De Jong was oud-Westergoolid Joop Bakker (1921-2003) vicepremier onder minister-president Piet de Jong. Bakker was lid van de Anti Revolutionaire Partij (ARP). De ARP- voornamelijk bevolkt door mensen van gereformeerde huize- ging in de jaren tachtig op in het CDA.
3. Een niet al te moeilijke opgave. Zwart begint en wint in drie door eerst de toren te offeren op h1+. Er volgt natuurlijk Kxh1 en 2. Dh3+. Die dame kan niet door de pion op g2 worden genomen wegens de penning door de loper op d5. Wit heeft niets anders dan weer een stapje opzij te doen waarna de zwarte dame het einde van de partij bewerkstelligt door op g2 te slaan.
4. De Nationale 8-kamp die Westergoo in 1946 organiseerde vond plaats in Hotel-restaurant-sociëteit Den Hof van Holland, destijds een vermaard etablissement aan de Dijkstraat. Het werd geëxploiteerd door de familie Galema. Mevrouw Galema was een uit Oostenrijk afkomstige operazangeres die af en toe in de zaak optrad. In de jaren 60/70 werd Den Hof van Holland een discotheek en heette toen ’t Hofje.
5. De afgebeelde foto werd vorig jaar genomen tijdens het door Westergoo georganiseerde Fries Kampioenschap rapid voor clubteams. Sneek kwam als overwinnaar uit de bus. Dit jaar wordt het kampioenschap (vermoedelijk op 22 maart a.s.) gehouden in Joure. Nadere informatie volgt zo spoedig mogelijk.
6. Jurjen Dijkstra (1921-2000) was tot dusver de enige Westergooer die het FK 60 + op zijn naam schreef. Dat was in 1990. Hij liet onder meer Douwe Hokwerda uit Sneek en Sietse de Jong uit Heerenveen achter zich.
7 Dit oude vraagstuk van de hand van G.L. de Boer uit Heerenveen is alleraardigst. Allereerst moet zwart in de gelegenheid worden gesteld om een zet te doen. Dat kan door de witte loper te verplaatsen van de langste diagonaal. Met het oog op het verdere spelverloop moet de loper naar f5. Zwart kan nu het paard op a6 slaan met zijn b-pion, wit slaat vervolgens met zijn paard van b8 de pion op a6 en zwart vervolgt met Kb7. Het vervolg is niet echt moeilijk. Ld7. De zwarte koning heeft nu twee mogelijkheden; terug naar a8 of het paard nemen op a6. Het witte antwoord op deze zetten is: Lc6 mat dan wel Lc8 mat! (In 1941 publiceerde de Bond van Probleemvrienden een boekje over probleemcomponist De Boer. Schrijver was de beroemde auteur dr. M. Niemeijer uit Wassenaar.
8. Sietze Faber, geboren te Schettens, oud- hoofdredacteur van het Friesch Dagblad, oud lid van de Tweede Kamer (voor het CDA) en ex-burgemeester van Hoogeveen, was in de periode 2006-2007 korte tijd preses van de KNSB.
9. Df2 was de sleutelzet van het probleem van de Bolswarder onderwijzer/ apotheker J.D. van der werf. Een mooie, verrassende sleutel.
10. Het analoge clubblad van Westergoo droeg de naam Varianten.
11. Gerben van Manen volgde in 1998 Haije Kramer op als schrijver van de schaakrubriek in de Leeuwarder Courant. Van Manen werd op zijn beurt in 2009 opgevolgd door Remco Heite. De columns van Van Manen werden in 2018 gebundeld onder de titel: Hoe Grünfeld zijn been verloor.
12. Excelsiormars: de koning die zich -in het kwandrant bevindend-, een vijandelijke pion de promotie ontneemt of onschadelijk maakt door het gepromoveerde stuk te slaan..
13. De FSB werd in 1906 opgericht te Bolsward.
14. Holly Boersma was lid van Westergoo. Diens broer Paul was internationaal meester.
15. Philidor zegevierde in 1967 in de hoofdklas van de KNSB.
16. De mannen keken naar twee analiserende schakers. Museum Voorlinde Wassenaar, gaat dat zien!
17. Van opgave 17 waren alle antwoorden goed. Ik weet zelf -tot mijn schande- het exacte jaartal ook niet meer. En, zo voeg ik er aan toe, jammer dat maar zo weinig leden van Westergoo het zien zitten om in FSB-verband externe wedstrijden te spelen. Het is leuk ook eens ‘vreemde’ tegenstanders te ontmoeten, je komt eens bij een andere club over de vloer en je leert je clubgenoten onder andere omstandigheden kennen. Westergoo heeft seizoenen lang in de promotieklasse van de FSB-gespeeld en acteerde ook vele jaren in de derde klas van de KNSB.
18. De stelling uit de rubriek Denkers Hoek zoals die was opgenomen in het tijdschrift ‘De Band’ van de Amsterdamse Schaakbond: Een lastig vraagstuk! Wit wint in vijf door eerst Dg7 te spelen. Wit vervolgt met Tf8. Dan moet de dame terug naar haar beginpositie (Dg2), iets wat ook de toren doet Th8. Dan lijkt er ten opzichte van de beginstelling niets veranderd te zijn, maar dat is schijn. Na genoemde manoeuvre mag zwart niet meer rokeren, zodat nu Db2 wel dodelijk is. Immers er dreigt: Dxh8 of Db8 met mat als gevolg.
19. Jouke Hylkema publiceerde al weer een poosje geleden een bundel met in de titel ik meen de naam van een buurtschap onder Tjerkwerd: Beabuorren. (Ik schafte destijds het bundeltje wel aan maar ben het helaas kwijt geraakt.)
20. Een fraai vraagstuk, al zeg ik het zelf. Wit vangt aan met 1. Pd4 d5 2. e4 dxe4 3. Lg3 e3 4. Lh4 e2 5. Pb5 . Nu kan zwart niet anders dan overgaan tot promotie. Echter, welk vervangend stuk hij ook kiest het is in alle gevallen mat door 6. Pc3 !!!
21. Ook deze opgave mocht er zijn! De oplossing: 1.h3. Als zwart antwoordt met 1. .. g4 volgt 2. gxh4 mat. Dus is 1. .. gxh4 gedwongen (of beter: geboden). Maar dan volgt 2. Kf4 g5 3. Kf5 g4 4. hxg4 mat. Leuk toch?
22. Esser werd in 1913 Nederlands kampioen schaken. (Ik heb het boek nog niet uit!)
23. Schaakbulletin verscheen van 1968 tot 1984 en droeg in bijzondere mate positief bij aan het schaakklimaat in ons land.
24. Euwe en Aljechin speelden niet in Friesland. Wel in Groningen. In Hotel Frigge aan de Herenstraat in 'stad'.
25.Euwe en5.Euwe en Kramer speelden op 12 december 1940 in hotel Van der Woude te Steenwijk het vijfde duel van hun match over acht partijen. Kramer gaf in Steenwijk na 26 zetten op. Euwe won de match, maar niet met erg overtuigende cijfers. Het werd 5-3.
26. Men kon zich tot 31 december 2024 aanmelden. Inside information: er heeft zich niemand gemeld. Het FSB-bestuur beraadt zich over hoe nu verder?
27. Tenslotte weer een vraagstuk met een fraaie oplossing. Mat in drie. De loper moet ruimte maken op de diagonaal! En wel zo veel als mogelijk, dus 1. La1. Er volgt 1. .. Kxg2 2.h8 Dame Kf2 3. Db2 mat.
Dat is toch puur genieten allemaal!. Hoewel er zo’n 180 keer op de Kerstpuzzel 2024 werd ‘geklikt’ namen slechts vijf mensen de moeite om een oplossing in te zenden. Aan één oplossing kleefde een schoonheidsfoutje, dus waren er vier goeie oplossingen. Niettemin krijgen alle vijf inzenders een prijs. De prijswinnaars zijn: Murk Viersma, Gerrit Stornebrink, Cees Banning, Siebolt Haijtema en Eelke Heidinga. Mannen, gefeliciteerd. De prijs komt zsm naar jullie toe.
HJD
Oh ja: de oplossing luidde DAMMER: SCHAKEN IS ABRACADABRA (voor mij) En: over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd!