Eindelijk weer een puntje


Iedereen moet natuurlijk zijn eigen afwegingen maken, maar persoonlijk ben ik blij dat ik deelneem aan de digitale competitie die Eeltje op dinsdag (of desgewenst op een andere avond in de week) voor ons Westergooers organiseert. Denk niet dat die blijdschap wordt veroorzaakt door de vele winstpartijen die ik boek. Integendeel! Ik krijg de ene na de andere draai om de oren, ook tegen clubgenoten die over een lagere rating beschikken. Het deert me niet, als er maar mooie potten op de geblokte mat worden gelegd.
Gister mocht ik uitkomen tegen “Ta8”. We deden twee partijen en ik mocht ze beide winnen. Eindelijk weer eens. In het eerste spel offerde ik een toren en een stuk in de aanloop naar een matcombinatie. In de tweede zag ik weer heil in een stukoffer. Terecht maar de voortzetting die ik koos was niet vlekkeloos. En het was te danken aan “Ta8” dat ik toch het volle punt scoorde. Ik laat het u even zien.

 stelling 2

Ik begin met de eerste partij. Ik zag iets gloren op f2 maar het paard op h3 controleert dat veld nog. Ik besloot te slaan:…. Le6xh3. Wit sloeg terug (Lxh3). En nu kon ik de aanval op f2 openen. Met Pe4 waardoor bovendien de witte dame door mijn toren op c8 werd bedreigd. Die toren kan ik wel met de loper onschadelijk maken dacht wit: Lxc8. Maar die gedachte was niet juist: Dxf2; Kh1 Pxg3; hxg3 Lxg3 en wit kan niets meer doen aan het mat op h2.

stelling 1

In de tweede partij sta ik met wit feitelijk niet al te best. ‘Min 7 nog wat’ zegt het analyse-monster, ofwel: glad verloren. Maar zwart helpt mij een handje met Lc8. Nu zag ik heil in een paardoffer op f6, maar ik wist niet zeker of het ‘doorslaggevend’ zou zijn. Ik meende dat er voor zwart nog een uitweg was maar nam desondanks de gok: Pf6. Tegelijkertijd bood ik ook remise aan. Een mens moet toch wat bij zo’n doordeweeks potje. Zwart merkte het remise-aanbod niet op en speelde door. Dat paard moet geslagen worden omdat anders de dame slaat op h7 en het mat vanzelf volgt. Zwart is zich daarvan bewust: gxf6. En nu ga ik in de fout. Ik moet Dh6 spelen waarna het mat via Tg3 niet meer valt af te wenden. Ik speel echter direct Tg3? Nu heeft zwart een vluchtroute. Lxg3 Txg3; Kf8 Dh6 Ke8 en de koning vlucht naar d7. In werkelijkheid volgde (na Tg3) Kh8? Verdient een vraagteken. Dh6 zie ik nu wel, al had Dg4 ook niet misstaan. Lxg3 Txg3 en zwart strijkt de vlag. Na Tg8 volgt uiteraard Dxf6 en het is uit. Niets meer aan te doen. "Ta8" had meer verdiend.


Never a dull moment achter het bord, ondanks de lockdown. HJD