Na het voetbal: Marathon

De periode eind augustus – begin september kent zo z'n rituelen. Afgezien van de start van het schaakseizoen staan meestal twee andere vaste onderdelen op het programma: de Sint Nykster optocht en het openluchtspel in Jorwert. Al ruim dertig jaar vormen ze een passende inleiding op de nazomer. Vanavond derhalve naar de bioscoop in Jorwert geweest. Gedraaid werd de film Marathon. De rolprent kent geen happy end, maar alvorens de automonteurs –dead or alive- over de finish kwamen, was er voor de liefhebbers van de wat groffere humor al heel wat te genieten geweest.
Virtuositeit alom. In taal, in decor en deze keer vooral ook in de belichting. Kleurenblinden zal het niet opgevallen zijn maar de hoofdrolspelers in Jorwert waren in hetzelfde blauw gekleed als de staf van het Nederlands elftal tijdens het WK.
En dan de taal! Prachtig wâldfrysk midden in de Greidhoeke. Zelfs in het bestellen bij de afhaalchinees was men consequent. Wordt op de de klaai meestal gesproken van Fu Young Hai, nu werd dat verbasterd tot Fu Young Hi. Meesterlijk!
Of er vandaag verder ook nog gewoon gewerkt werd? Ja zeker. Hele dag druk geconfereerd op passende locatie: Hotel Jans in Gaasterland, de uitspanning waar de Schaakclub Rijs zijn domicilie heeft en waar begin januari altijd de stampotten staan te dampen voor de deelnemers aan het nieuwjaartoernooi. Vandaag geen winterse kost, maar een voedzame lunch, passend bij de Indian summer die ons volgens Piet Paulusma en Gerrit Hiemstra te wachten staat. En bij dat al: nog vier nachtjes slapen... (HJD)