Na het voetbal: Glaasje wijn

Gedreven door een aantrekkelijke aanbieding had ik op internet een doosje witte wijn besteld. Begin deze week werd het keurig volgens afspraak bezorgd. Toen ik 's avonds een glaasje zou inschenken sloeg een lichte paniek toe. De fles was niet zoals de laatste jaren bij ons gebruikelijk voorzien van een schroefdop, doch was nog afgesloten met een oude vertrouwde kurk. En waar was nu de kurketrekker? Hadden we die überhaupt nog wel in huis? Een zoektocht werd ingezet en na twintig minuten naarstig speuren werd ergens achter in een keukenla nog eentje gevonden. Een hele geruststelling want het was dorstig weer en veel alternatieven waren er in huis niet voorradig..
Zo gaat dat met veranderingen, ze sluipen betrekkelijk langzaam in het gebruikelijke patroon, maar als dan onverwachts weer teruggegrepen moet worden naar de oude methode dan zijn we die verleerd of we beschikken niet meer over het juiste gereedschap.
Als gediplomeerd indelingsdeskundige bij het schaken kende ik vroeger het principe van de paringstabel. Als er in allerijl een wedstrijdschema in elkaar gezet moest worden voor een onderling toernooitje, had ik in een ommezien de juiste spelers met de juiste kleur achter de borden. Inmiddels varen we blind op de computer en zijn we het handwerk met papier en potlood verleerd. Als de stroom uitvalt of de batterij van de laptop het begeeft, zou ik niet meer weten wie ik tegen wie zou moeten indelen, laat staan dat men de juiste kleur toebedeeld zou krijgen.
Slechts heel zelden werkt dit principe ook anders om. Het instellen van een digitale schaakklok bijvoorbeeld gaat lang niet iedereen gemakkelijk af. Zonder veel moeite kan daarentegen vrijwel iedereen een oude analoge klok gewoon afstellen en hanteren.
De vraag is hoe ver moet je gaan in het achter de hand houden van de oude (nood)oplossing, daar waar moderne methoden voorhanden zijn? Zelf ga ik daar niet al te krampachtig mee om. Wat niet meer van deze tijd is, dank ik af of vergeet ik. In de krant las ik dat niet iedereen al zover is. De jeugdige wielrenner Tiemen Groen werd, blijkens een verslag in de LC, deze week in Lemmer gehuldigd in verband met het behalen van een de nationale titel bij de nieuwelingen. De afdeling Friesland van de KNWU had voor de talentvolle fietser eeDeze oude schaakklok zou zo weer dienst kunnen doenn presentje meegenomen: een briefopener!!!???. Wie geeft er in deze digitale tijd waarin er vrijwel geen brief meer wordt verzonden een jonge vent een briefopener cadeau? Of zouden de wielerbond-bobo's denken dat je daar ook je mail mee kunt openen? ( HJD)