Na het voetbal: Us Sipke

 

In 2004 deed er voor het eerst een ex-lid van Westergoo mee aan het Nederlands kampioenschap Schaken. In 2006 en 2008 wist Yge Visser, want over hem hebben we het, zich eveneens voor de nationale titelstrijd te plaatsen. Vorige week nam een tweede ex-lid van onze vereniging deel op het hoogste plan. In Amsterdam kwam Anna-Maja Kazarian bij de dames uit in het NK. En niet onverdienstelijk! Ze werd weliswaar laatste met twee uit zeven maar ze speelde vier remises, waaronder tegen de nieuwe kampioene Anne Haast. Laatstgenoemde liep tegen ons veertienjarige oud-lid lange tijd langs de rand van de afgrond. De partijen zijn allemaal na te spelen op de site van het NK 2014. Onderhoudende kost!

Grote verassing van het toernooi in Amsterdam was natuurlijk het optreden van 'ús' Sipke Ernst. De Damwoudster was op grond van zijn rating genomineerd voor de laatste plaats, maar daarentegen deed hij tot en met de laatste ronde volop mee in de strijd om de titel. Het scheelde niet veel of Edde Scholl was niet meer de enige Friese schaker geweest die ooit de landstiel won. Het mocht echter niet zo zijn. In de laatste ronden liet Ernst het wat zitten waardoor hij uiteindelijk genoegen moest nemen met de derde plaats. Gezien het sterke deelnemersveld een geweldige prestatie. Wie had dat kunnen denken van het kleine mannetje dat vroeger regelmatig ook in Bolsward deelnam aan de schaaktoernooien die Westergoo toen nog organiseerde?
Het is overigens niet moeilijk te voorspellen dat –los van Kazarian- de inbreng van ex-Westergoo'ers de komende jaren op het NK niet zo groot zal zijn. Het zij zo. (HJD)

Hier Kazajan tegen Marsmeijer, begin dit jaar in Rijs